PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Hepatitis A, B en C: transmissie, prevalentie en preventie
Author(s): VAN WINCKEL M, ROBBERECHT E
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 54    Issue: 21   Date: 1998   
Pages: 1489-1493
DOI: 10.2143/TVG.54.21.5000254

Abstract :
Hepatitis A wordt via feco-orale weg overgedragen tijdens de preklinische fase van de infectie. Door verbeterde hygi├źnische omstandigheden is de seroprevalentie in Noord- en West-Europa en in de Verenigde Staten sterk gedaald. Er bestaat een effectief vaccin.
Hepatitis B wordt overgedragen via contact met besmette bloedproducten, seksueel contact, en via verticale (van moeder naar kind) maar ook horizontale transmissie. Passieve immunisatie is aangewezen na een prikaccident, en bij de pasgeborene van een HBsAg-draagster binnen de 12 uur na de geboorte. Op termijn is het uitroeien van hepatitis B slechts mogelijk door systematische vaccinatie van alle pasgeborenen.
Hepatitis C wordt via bloedproducten overgedragen. Er zijn momenteel geen aanwijzingen voor overdracht via atraumatisch seksueel contact of voor horizontale transmissie. Verticale transmissie is veel minder frequent dan bij hepatitis B. Er bestaan geen vaccin noch specifieke immunoglobulinen. Een betrouwbare screening van bloedproducten is de enige beschikbare preventieve maatregel.


Geen abstract

download article
34.204.43.11.