PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Vergelijkende studie van dermato-cosmetische producten voor de droge tot zeer droge huid. Objectieve evaluatie aan de hand van efficiëntiemetingen
Author(s): DE PAEPE K, ROSEEUW D, DERDE MP, ROGIERS V, , , , ,
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 55    Issue: 4   Date: 1999   
Pages: 268-277
DOI: 10.2143/TVG.55.4.5000358

Abstract :
De barrièrefunctie van de huid is opgebouwd uit de hoornlaag, bestaande uit corneocyten omgeven door meervoudige intercellulaire lipidendubbellagen, en de hydrolipidenfilm. Het behoud van deze barrièrefunctie is belangrijk voor de fysiologie van de huid en zal er voor zorgen dat door het opnemen van water en het voorkomen van een overmatig waterverlies (TEWL), de hydratie van de bovenste huidlagen gewaarborgd blijft.

Elke wijziging in de barrièrefunctie heeft een onmiddellijk effect op het uitwendig aspect van de opperhuid. Naast de droge huid die veelvuldig wordt waargenomen bij een verouderde huid en atopische patiënten, kent men ook de tijdelijk gedehydreerde huid ten gevolge van mogelijke externe agressies. Door topische applicatie van hydrerende producten zal men trachten de structuren van de hydrolipidenfilm en de onderliggende barrièrelipiden te evenaren.

Deze studie betreft het onderzoek naar de efficiëntie - hydrerend vermogen en effect op de barrièrefunctie (TEWL) - van 4 bodycrèmes op een verouderde huid aan de hand van niet-invasieve meettechnieken. Het bepalen van deze parameters draagt bij tot het aantonen van de geclaimde efficiëntie zoals gesteld door de nieuwe Europese cosmetische wetgeving die in januari 1998 geïmplementeerd werd in de Belgische wetgeving.

De onderzochte producten zijn Nutraderm® (Galderma), Neo-Dermalex® (Galenco), Exomega® (Laboratoires Ducray) en Glaxoderm® (Glaxo).

Geen abstract

download article
52.204.98.217.