PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
next article in this issue  

Document Details :

Title: Activering van het inflammatiesysteem: een andere kijk op de etiologie van depressie
Author(s): VAN WEST D, MAES M, , , , , , , , , , , , ,
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 56    Issue: 8   Date: 2000   
Pages: 549-556
DOI: 10.2143/TVG.56.8.5000716

Abstract :
Majeure depressie gaat gepaard met verschillende indicatoren van een activering van het inflammatoire-responssysteem (IRS).

Een verhoogde productie van pro-inflammatoire cytokinen, zoals interleukine-1 (IL-1), interleukine-6 (IL-6) en interferon-gamma (IFN-g), kan een beslissende rol spelen in het immuun- en acutefaseantwoord bij depressie. Verlaagde waarden van serumzink en veranderingen in de rode bloedcel zijn onrechtstreekse indicatoren van IRS-activering bij depressie.

De wisselwerking tussen IRS-activering en hypothalamus-hypofyse-bijnier(HPA)-ashyperactiviteit, en de beschikbaarheid van tryptofaan voor de hersenen, hebben geleid naar de hypothese dat deze neuro-endocriene veranderingen indicatoren zijn van IRS-activering bij depressie, alsook dat een gecombineerde dysregulatie van het IRS, de turnover van 5-hydroxytryptamine (5-HT) en de HPA-as, een geheel uitmaakt in de etiologie van depressie.

Het depressiemodel van IRS-activering verschaft een verklaring voor zowel de psychosociale (externe stressfactoren) als de organische (interne stressfactoren) etiologie van majeure depressie.

Antidepressieve behandelingen met diverse antidepressiva, zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), tricyclische en heterocyclische antidepressiva, hebben zowel in vivo als in vitro een negatief immuunregulerende werking.

Geen abstract

download article
35.153.73.72.