PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Dermatologische manifestaties van voedselallergie
Author(s): MORREN M
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 59    Issue: 21   Date: 2003   
Pages: 1306-1311
DOI: 10.2143/TVG.59.21.5001720

Abstract :
Meer dan 50% van de kinderen met een voedselallergie biedt zich aan met huidsymptomen. Atopisch eczeem is ongetwijfeld de meest voorkomende uiting op zuigelingenleeftijd. De allergenen die het vaakst voorkomen zijn koemelk, soja en eieren, gevolgd door pinda, vis en tarwe. Wanneer eczeem ontstaat op plaatsen van contact met voeding, spreekt men van "proteïnecontactdermatitis". Urticaria kan eveneens ontstaan als uiting van een voedselallergie: onder de leeftijd van 6 maanden meestal door koemelk en later door eieren, vis en pinda. Direct contact van voeding met de huid kan contacturticaria veroorzaken.
Contacteczeem uitgelokt door kleine moleculen in voeding, zoals sesquiterpeenlactonen in sommige groenten of kruiden, is een zeldzame uiting van voedselallergie. Veralgemeende eczemateuze erupties of dyshidrotisch handeczeem kunnen bij zulke patiënten optreden na inname van deze voeding.
Ten slotte is gliadine in gluten verantwoordelijk voor het ontstaan van dermatitis herpetiformis.





Dermatological symptoms of food allergy
More than 50% of children with food allergy have skin symptoms. Atopic dermatitis is the main manifestation in children under the age of 1 year. Cow’s milk, soy and henn’s eggs are the most common allergens at that age, followed by peanut, fish and corn. When the eczema appears on those parts of the skin in contact with the food, it is called protein contact dermatitis. Urticaria also can be a manifestation of food allergy: in children under the age of 6 months it is mostly provoked by cow’s milk; in older children by henn’s eggs, fish and peanut. Contact urticaria may develop following a direct contact of the food with the skin.
Contact dermatitis may be a rare manifestation of a delayed allergy to small molecules in food, like sesquiterpenelactone in vegetables or spices. Sometimes widespread eczematous reactions or dyshidrotic handeczema may appear when this food is consumed by patients allergic to it.
Finally gliadin in gluten is known to be the provoking agent of dermatitis herpetiformis.

download article




18.215.161.19.