PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Reactivatie van HBsAg-negatieve hepatitis B door chemotherapie voor non-hodgkinlymfoom: risicofactoren en preventie
Author(s): VELLINGA S, BOURGEOIS S, ZACHEE P, WU KL
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 65    Issue: 20   Date: 2009   
Pages: 952-954
DOI: 10.2143/TVG.65.20.2000632

Abstract :
Reactivatie van een chronische infectie met het hepatitis B-virus (HBV) is een beruchte verwikkeling van chemotherapie. In dit artikel worden twee patiënten beschreven die een reactivatie van een hepatitis B-“surface”-antigeen(HBsAg)-negatieve infectie doormaakten. Daarnaast worden de indicaties voor screening en preventieve behandeling besproken.
Alle patiënten die kandidaat zijn voor chemo- en/of immunotherapie dienen gescreend te worden op hepatitis B. Indien patiënten HBsAg-positief zijn of wanneer er HBV-DNA aantoonbaar is, dient voor het begin van de behandeling lamivudine te worden gestart om de kans op reactivatie van hepatitis B te verminderen.

Reactivation of HBsAg-negative hepatitis B in patients suffering from lymphoma: risk factors and prevention
Hepatitis B-reactivation is a well-known and dangerous complication in the treatment of malignancies. In this article we present two cases of hepatitis B-reactivation in HBsAg-negative patients who received chemotherapy. Recent guidelines for screening, prevention and treatment of hepatitis B-reactivation are presented.

download article
3.81.28.94.