PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Een veiligheidsprotocol voor het gebruik van psychofarmaca bij kinderen
Author(s): VAN LYSEBETH SA, HELLEMANS H, NEVES RAMOS D, JANSSENS A, DEBOUTTE D
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 67    Issue: 6   Date: 2011   
Pages: 267-277
DOI: 10.2143/TVG.67.06.2000931

Abstract :
Er worden steeds meer psychofarmaca voorgeschreven aan kinderen. Nochtans zijn er soms ernstige bijwerkingen mogelijk en lijken kinderen meer neiging te hebben om die bijwerkingen te ontwikkelen. Op basis van een literatuurstudie werd een veiligheidsprotocol ontwikkeld voor het gebruik van de meest gebruikte psychofarmaca bij kinderen: de selectieve serotonineheropnameremmers, de atypische antipsychotica en de psychostimulantia.
Achtergrond: De voorbije jaren is het gebruik van psychofarmaca bij kinderen toegenomen. Over de veiligheid ervan is nogal wat onduidelijkheid en soms controverse.
Doelstelling: Het ontwikkelen van een voorstel van veiligheidsprotocol voor het gebruik van psychofarmaca bij kinderen op basis van recente inzichten en ervaringen zoals die in de literatuur worden gemeld.
Methode: Op basis van RIZIV-gegevens werd een beeld verkregen van de evolutie van het gebruik van psychofarmaca bij kinderen in België. Een uitgebreid literatuuronderzoek werd uitgevoerd naar de veiligheid van het gebruik van psychofarmaca bij kinderen tussen 6-12 jaar.
Resultaten: Het onderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van een veiligheidsprotocol voor het gebruik van psychofarmaca bij kinderen.
Besluit: Clinici zijn steeds meer bezorgd over de veiligheid van psychofarmacalogische behandelingen bij kinderen. Een veiligheidsprotocol, bruikbaar in de klinische praktijk, wordt voorgesteld.

A safety protocol for psychopharmacological intervention in children
Background: despite the increasing use of psychotropic medications in children, few data regarding their efficacy and safety are available. An urgent need does exist for a clinical instrument regarding this subject.
Objective: developing a safety protocol for the most frequently used psychopharmacotherapies in children.
Method: a thorough literature search on the safety and the evaluation of safety of psychotropic medications in children was performed
Results: a safety protocol is proposed for 3 groups of psychopharmacological interventions: SSRI’s, atypical antipsychotics and psychostimulants.
Conclusions: clinicians must be alert about the safety of psychopharmacological interventions in children. A safety protocol is proposed.

download article
52.204.98.217.