PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
next article in this issue  

Document Details :

Title: Van onstabiele interne fixatie tot biologische osteosynthese. Kort historisch overzicht van de heelkundige fractuurbehandeling
Author(s): BROOS PLO
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 54    Issue: 1   Date: 1998   
Pages: 1-11
DOI: 10.2143/TVG.54.1.5000000

Abstract :
In de 19de eeuw werden de eerste osteosynthesetechnieken ontwikkeld. In feite ging het aanvankelijk om niet meer dan een open fractuurreductie, gevolgd door een veelal zeer zwakke fixatie. Dit resulteerde meestal in catastrofale mislukkingen.
De opgeboorde mergpennen van K√ľntscher en de klassieke "Dynamische-compressieplaten" uit de jaren zeventig zorgden voor een goede fixatie, maar deze beide methoden beschadigen in belangrijke mate de bloedvoorziening van de botfragmenten, waardoor het risico op infectie (zeker bij open fracturen) en vertraagde heling (zeker na plaatosteosynthese) toeneemt.
Onder "biologische osteosynthese" wordt nu juist het oefenstabiel fixeren van de botfragmenten zonder majeure schade aan de vascularisatie verstaan. Aldus werd de "Limited Contact-Dynamic Compression Plate" en de ongeboorde grendelpen ontwikkeld.
Toch kan de fixateur externe hierdoor niet volledig vervangen worden. Dikwijls zal deze fixateur evenwel slechts dienst doen als tijdelijke oplossing en zo snel mogelijk door een inwendige fixatie worden vervangen.
De "biologische osteosynthesen" zijn de osteosynthesen van de 21ste eeuw.


Geen abstract

download article
34.226.234.20.