PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Karl Wilhelm Naundorff: de ware Lodewijk XVII of een oplichter? Analyse van mitochondriaal DNA op stoffelijke resten van een vermeende zoon van Lodewijk XVI, koning van Frankrijk, en Marie-Antoinette
Author(s): JEHAES E, DECORTE R, CASSIMAN JJ, , , , , ,
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 55    Issue: 4   Date: 1999   
Pages: 294-299
DOI: 10.2143/TVG.55.4.5000363

Abstract :
Karl Wilhelm Naundorff werd begraven in 1845 in Delft als Louis Charles, Hertog van Normandië, Lodewijk XVII. Nochtans stierf de zoon van Lodewijk XVI en Marie-Antoinette, Lodewijk XVII, officieel in de Temple in Parijs in 1795.

Om de identiteit van Naundorff te ontmaskeren, werden mitochondriaal-DNA(mtDNA)-D-loop-sequenties van zijn stoffelijke overblijfselen vergeleken met de sequenties bekomen uit haren van twee zussen van Marie-Antoinette, van Marie-Antoinette zelf, en met de sequenties bekomen uit DNA-stalen van twee nog levende maternale verwanten. De mtDNA-sequentie uit het bot van Naundorff vertoonde twee nucleotideverschillen met de sequenties van de drie zussen en vier verschillen met de sequenties van de nog levende maternale verwanten. Gezien deze resultaten is het zeer onwaarschijnlijk dat Naundorff de zoon is van Marie-Antoinette.

Geen abstract

download article
35.175.200.4.