PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Kanker in de mond. De genetische basis van speekselkliertumoren
Author(s): KAS K, VOZ ML, MEYEN E, VAN DE VEN WJM, , , , ,
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 55    Issue: 18   Date: 1999   
Pages: 1333-1338
DOI: 10.2143/TVG.55.18.5000552

Abstract :
Pleiomorfe adenomen ("gemengde gezwellen") zijn de meest voorkomende vorm van speekselkliertumoren. Wij hebben de genetische basis van een groot deel van deze goedaardige tumoren blootgelegd. Deze is terug te brengen tot mutaties, hoofdzakelijk translocaties, in een nieuw gen, PLAG1 (Pleiomorf Adenoma Gen 1) op chromosoom 8q12. Dit gen codeert voor een transcriptiefactor die, bij overdosis te wijten aan zijn mutatie, leidt tot (over)activering van PLAG1-doelwitgen(en). Het is deze stap die leidt tot de ontregeling van de klierhuishouding en tot tumorvorming.

Naast de activering van PLAG1 is meestal een tweede gen betrokken, dat geremd wordt in zijn expressie. In een groot aantal gevallen is dit het gen voor b-catenine, een scharniereiwit met een rol in celadhesie en signaaltransductie tijdens de vroegembryonale ontwikkeling.

Deze studie vormt het uitgangspunt voor de integratie van oncogenese en organogenese, met de speekselklier en haar tumoren als modelsysteem, op zoek naar nieuwe kankertherapie├źn.

Geen abstract

download article
54.161.118.57.