PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Actuele inzichten in de pathogenese van reumatoïde artritis
Author(s): VEYS EM, DE KEYSER F, BAETEN D, , , , , ,
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 55    Issue: 23   Date: 1999   
Pages: 1659-1664
DOI: 10.2143/TVG.55.23.5000606

Abstract :
De klassering van reumatoïde artritis bij de orgaanspecifieke auto-immuunziekten wordt behandeld. Macrofagen en T-lymfocyten spelen een belangrijke rol in de pathogenese van de ziekte. Geactiveerde T-lymfocyten en macrofagen laten cytokinen vrij waaronder interleukine-1 en tumornecrosefactor-alfa. Deze factoren zijn verantwoordelijk voor de veranderingen in het been- en kraakbeenmetabolisme en voor de invasieve pannusgroei bij reumatoïde artritis.

Erfelijke factoren spelen een rol in de etiologie van de reumatoïde artritis. De vatbaarheid voor de ziekte is onder meer met bepaalde HLA-genen geassocieerd (HLA-DR1 en -DR4). De subsets van de bovenvermelde allelen zijn gekenmerkt door een gemeenschappelijke aminozuursequentie (shared epitope) ter hoogte van de antigeenbindingsgroef.

Het humaan kraakbeenglycoproteïne-39 is een potentieel autoantigeen; argumenten die voor de pathogenetische rol van dit antigeen pleiten worden aangehaald.

De artritogeniciteit van humaan kraakbeenglycoproteïne-39 bij muizen wordt beschreven, evenals de preventie in dit diermodel door de inductie van tolerantie voor dit antigeen door nasale toediening.


Geen abstract

download article
18.209.104.7.