PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Refractaire epilepsie
Author(s): BOON P, VONCK K, , , , , , , , , , , , ,
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 56    Issue: 19   Date: 2000   
Pages: 1409-1416
DOI: 10.2143/TVG.56.19.5000869

Abstract :
Epilepsie komt voor bij 0,5 tot 1% van de bevolking. De meeste patiënten reageren goed op een medicamenteuze behandeling.

Bij 30-40% van de epilepsiepatiënten komen de aanvallen niet onder controle ondanks een optimale behandeling met medicijnen. Deze patiënten hebben "refractaire epilepsie".

Epilepsiechirurgie is een alternatieve behandeling voor patiënten met partiële aanvallen bij wie de "epileptogene" zone duidelijk kan worden aangetoond. Dit vereist een strenge selectie van de patiënten en slechts 30-40% van de preheelkundige kandidaten wordt uiteindelijk geopereerd. Deze patiënten hebben tot 85% kans om nadien aanvalsvrij te zijn.

Voor patiënten met refractaire epilepsie, die niet in aanmerking komen voor resectieve heelkunde omdat de epileptogene zone niet kan worden gelokaliseerd of gelegen is in een functioneel onmisbaar deel van de hersenen, blijven nog weinig opties over. Medicamenteus kunnen de anti-epileptica heraangepast worden of kan een behandeling met nieuw ontwikkelde anti-epileptica geprobeerd worden. Recentelijk komen deze mensen ook in aanmerking voor een behandeling met een nervus-vagusstimulator, een pulsgenerator die door elektrische prikkeling van de linker N. vagus epileptische aanvallen onderdrukt.

Geen abstract

download article
35.175.200.4.