PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Het synovium en de "biologics"
Author(s): VERSCHUEREN P, , , , , , , , , , , , , ,
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 56    Issue: 21   Date: 2000   
Pages: 1572-1579
DOI: 10.2143/TVG.56.21.5000891

Abstract :
Het synovium is het strijdtoneel waar bij reumatoïde artritis (RA) de voornaamste ziekteactiviteit plaatsgrijpt. De belangrijkste tenoren van het gebeuren zijn de synoviocyten en inflammatoire cellen, die in staat van activatie verkeren en zich ophopen in het ontstoken gewricht. Het drukke verkeer van cellen naar en in het synovium wordt grotendeels geregeld door adhesiemoleculen, die bij RA in verhoogde mate tot expressie worden gebracht. Het expressiepatroon van adhesiemoleculen kan worden beschouwd als een lokaal verkeersreglement met bijbehorende bewegwijzering. De inflammatoire celbatterij beschikt bovendien over een ingenieus telecommunicatienetwerk dat draait op cytokineproductie. Via cytokinen stuurt een deel van de inflammatoire cellen het hele schouwspel. Het is tot op heden niet duidelijk welke cellen in het synovium de touwtjes in handen hebben.

"Biologics" zijn erg specifieke biotechnologische therapeutica, meestal monoklonale antistoffen of recombinante reconstructies van lichaamseigen stoffen, die selectief ingrijpen op één enkel aspect van de hierboven beschreven inflammatiemachinerie.

Binnen de reumatologie zijn de belangrijkste biologics van het moment de anti-cytokineproducten. Door middel van immunohistologisch onderzoek gaat men de lokale effecten van dergelijke selectieve therapieën in het synovium na, teneinde de theorie aan de praktijk te toetsen en eventueel tot nieuwe pathofysiologische inzichten te komen.

Geen abstract

download article
34.226.234.20.