PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Malariaprofylaxe: actuele adviezen
Author(s): VAN WIJNGAERDEN E
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 57    Issue: 12   Date: 2001   
Pages: 841-844
DOI: 10.2143/TVG.57.12.5001073

Abstract :
Malaria is ongetwijfeld de meest gevreesde ziekte bij reizigers naar de tropen. Preventie is mogelijk door persoonlijke bescherming tegen beten door Anopheles-muggen en door medicamenteuze profylaxe gericht tegen de malariaparasiet.
Of profylaxe dient genomen te worden, hangt af van het land van bestemming, de precieze bestemmingen binnen dat land, de activiteiten en overnachtingsfaciliteiten tijdens de reis, het seizoen en de reisduur. Meestal is het risico groot in Afrika en kleiner in Azië en Latijns-Amerika.
Welke profylaxe dient genomen te worden hangt vooral af van de graad van chloroquineresistentie in het betrokken gebied. Voor zone A volgens de Wereldgezondheidsorganisatie volstaat chloroquine, voor zone B is de combinatie van chloroquine plus proguanil de eerste keuze. Voor zone C is mefloquine aangewezen en bij intolerantie of contra-indicatie doxycycline.
Nieuwe middelen kwamen onlangs op de markt of zijn in ontwikkeling die malariaprofylaxe voor de reiziger in de toekomst ongetwijfeld eenvoudiger zullen maken.

Geen abstract

download article
54.161.118.57.