PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Consensus 2002 over obesitas van de "Belgian Association for the Study of Obesity (BASO)"
Author(s): MERTENS A, VLAYEN J, MULS E
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 59    Issue: 21   Date: 2003   
Pages: 1349-1353
DOI: 10.2143/TVG.59.21.5001728

Abstract :
De aanpak van een persoon met overgewicht of obesitas omvat twee grote opeenvolgende stappen: de evaluatie en de behandeling.
De evaluatie omvat het bepalen van de mate van zwaarlijvigheid, van de lichaamsvetverdeling en van het algemeen gezondheidsprofiel van het individu door het opzoeken van risicofactoren en comorbiditeiten.
De behandeling omvat niet alleen het bereiken van een voldoende gewichtsverlies en het behoud daarvan op termijn, maar ook de correctie van de andere risicofactoren en de comorbiditeiten. Obesitas is een chronische ziekte. De patiënt en de arts moeten begrijpen dat een doeltreffende behandeling een aangehouden inspanning inhoudt, wellicht levenslang. Er bestaan voldoende bewijzen die de voordelen aantonen van gewichtsverlies om de bloeddruk te verlagen, de glykemie te verminderen en het lipidenprofiel te verbeteren.

Consensus 2002 about obesity by the Belgian Association for the Study of Obesity (BASO)
The approach to the problem of overweight and obesity involves two steps: evaluation and therapy.
Evaluation includes determining the degree of overweight/obesity, defining body composition and fat distribution as well as an individual health profile by taking into account other risk factors and comorbidity.
Treatment of obesity involves weight loss and afterwards weight maintenance. Therapy also includes the correction of the other risk factors and comorbidities.

Obesity is a chronic disease. Both the patient and his medical doctor have to be aware that an efficient therapy requires continuous efforts, in most cases for life. Many studies have shown that weight loss is associated with a decrease in blood pressure, a decrease in glycemia, and improvement of the lipid profile.

download article
3.227.233.55.