PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Posterieure instabiliteit van het schoudergewricht: Recidiverende posterieure schoudersubluxatie. Casusbespreking en literatuuroverzicht
Author(s): VAN SEYMORTIER P, VERELLEN K
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 60    Issue: 17   Date: 2004   
Pages: 1241-1246
DOI: 10.2143/TVG.60.17.5001959

Abstract :
Het schoudergewricht of glenohumerale gewricht is gekenmerkt door een grote mobiliteit in ruil voor een beperkte stabiliteit. De stabiliteit van het schoudergewricht wordt gewaarborgd door ligamentaire, musculaire en in mindere mate beenderige structuren. Naarmate de stabiliteit van het schoudergewricht in het gedrang komt, wordt het gewricht kwetsbaarder voor subluxaties en luxaties. Instabiliteit van het schoudergewricht kan uni- of multidirectioneel zijn en wordt derhalve ingedeeld in anterieure, posterieure en inferieure instabiliteit.
Bedoeling is om dieper in te gaan op de posterieure schouderinstabiliteit waarbij zowel de klinische presentatie, de diagnostiek als de behandelingsmodaliteiten zullen worden belicht.
Posterieure schouderinstabiliteit is een zeldzame klinische entiteit die zich op verschillende manieren kan melden. Een posterieure schouderluxatie is een zeldzame, doch ernstige uiting van posterieure glenohumerale instabiliteit. De recidiverende posterieure schoudersubluxatie is de meest voorkomende klinische uiting.
Een ziektegeschiedenis omtrent recidiverende posterieure schoudersubluxatie zal worden gebruikt als vertrekpunt voor dit artikel.

Posterior shoulder instability: recurrent posterior shoulder subluxation
Case report and literature review
The shoulder or glenohumeral joint is known for its large range of motion.
Biomechanical principles learn that an increase in joint motion results in a decrease of joint stability.
Instability of the glenohumeral joint presents as recurrent luxation or subluxation of the joint.
Posterior luxation of the glenohumeral joint is an uncommon but serious clinical manifestation of posterior shoulder instability.
Posterior instability of the glenohumeral joint presents most commonly as a recurrent posterior subluxation.
In this article we will define the posterior shoulder instability with its clinical presentation, diagnostic possibilities and treatment facilities. It starts with a case report of recurrent posterior shoulder subluxation.

download article
18.209.104.7.