PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Ouderdomsgebonden sarcopenie
Author(s): GODDEERIS K, PELEMANS W, DEJAEGER E, BOGAERTS A, VERSCHUEREN S, BOONEN S
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 64    Issue: 17   Date: 2008   
Pages: 844-849
DOI: 10.2143/TVG.64.17.2000384

Abstract :
Tijdens het verouderingsproces verandert de samenstelling van het lichaam. De hoeveelheid spierweefsel vermindert, de samenstelling van het spierweefsel verandert, de spierkracht neemt af en de hoeveelheid vetweefsel neemt toe. De veranderingen in het spierweefsel hebben een invloed op de mobiliteit van ouderen met een weerslag op het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten, wat een verlies van zelfstandigheid tot gevolg heeft. Naast de spiermassa zelf, blijkt de spier- en lichaamssamenstelling mogelijk een belangrijke component van sarcopenie, die tot nu toe onderschat werd.
Het voorkomen of vertragen van deze veranderingen in spier- en lichaamssamenstelling kan bijdragen tot het behoud van de zelfstandigheid en de gezondheid van ouderen, dit in combinatie met een behandeling die gericht is op het verbeteren van de spiermassa en -kracht. Weerstandstraining en “whole body vibration” zijn tot op heden de enige modaliteiten met een duidelijk bewezen effect in de preventie en behandeling van sarcopenie.

Aging and sarcopenia
Human body composition alters with age. Aging is characterized by an involuntary decline in lean muscle mass and muscle strength, conditions coined as sarcopenia. These changes are accompanied by decreased mobility and impaired activities during daily life, which may result in loss of independence. In addition to muscle quantity, muscle as well as general body composition may represent an important and until now underestimated constituant of sarcopenia.
There exists a profound need for strategies which do not only improve muscle mass and strength, but also reverse the changes in muscle and body composition. Resistance training and whole body vibration have been demonstrated to exert the most promising effects among interventions aiming at preventing and decreasing the effects of sarcopenia.

download article
34.239.158.107.