PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: De rol van fecaal calprotectine bij de ziekte van Crohn
Author(s): RIGOLLE H, LOGGHE K
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 71    Issue: 7   Date: 2015   
Pages: 478-481
DOI: 10.2143/TVG.71.07.2001836

Abstract :
De ziekte van Crohn behoort samen met colitis ulcerosa tot de groep van de inflammatoire darmziekten. Het is een steeds vaker voorkomend ziektebeeld bij adolescenten. Patiënten kunnen zich aanmelden met verscheidene klachten, zoals buikpijn, diarree, vermagering en vermoeidheid. Vaak is het moeilijk om een onderscheid te maken met andere ziektebeelden, zoals coeliakie en het prikkelbaredarmsyndroom. De diagnose wordt gesteld aan de hand van een coloscopie. Dit is een invasief en invaliderend onderzoek, vooral voor kinderen. De laatste jaren werd er onderzoek gedaan naar testen die minder invasief zijn om de diagnose te kunnen stellen of uit te sluiten. Fecaal calprotectine komt hiervoor in aanmerking. Uit onderzoek blijkt dat fecaal calprotectine een niet-invasief onderzoek is dat men kan aanwenden om de ziekte van Crohn uit te sluiten om zo ­onnodige coloscopieën te vermijden.


Screening of children with suspected Crohn’s disease: role of fecal calprotectin
The incidence of Crohn’s disease in children is increasing. The diagnosis is endoscopically made by macroscopic and microscopic findings.
An endoscopy remains a very invasive procedure, especially in children. Therefore, new non-invasive diagnostic markers, like fecal calprotectin, are becoming more important. Fecal calprotectin is useful to exclude inflammatory bowel disease.


download article
54.161.118.57.